Dünya Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü nedeniyle Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi(YAŞAM) tarafından “Bilge Kadınlar” konulu söyleşi ve “Yürekli Kadınlar” konulu resim sergisinin açılışı 25 Kasım 2019 tarihinde saat 16:00 da Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilmiştir. Program müzik dinletisiyle, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyanist Dr. Öğretim Üyesi Hepşen Okan ve Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Anasanat Dalı 4.sınıf öğrencisi Soprano Ekinsu Durgun’un sunmuş oldukları Mozart’ın D’oresto D’ajace ,G.Verdi’nin  Caro Nome, düzenlemesini Nevit Kodallı ‘nın yaptığı Bülbülüm Altın Kafeste ve düzenlemesini Erdal Tuğcular’ın  Sabahın Seherinde  eserleriyle  başlamıştır.

Bilge Kadınlar konulu söyleşi YAŞAM Müdürü Prof.Dr. Emine Özmete’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Emine Özmete söyleşide “Bilge; doğru şeyi, doğru zamanda ve doğru yerde yapan kişidir. Ülkemizde 65 yaşın üzerindeki her 5 kadından biri okur-yazar değildir. Çoğunluğu okur-yazar (%17.05) ya da ilkokul mezunu (%44.5) olup, ortaokul, lise ve üniversite mezunu olanların toplam oranı yaklaşık %18’dir.  Kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşamakla birlikte, sağlık durumlarından memnuniyetleri daha azdır. Yaşlı kadınların sadece %45’i evlidir. Yaşlı erkeklerde bu oran %84’e yükselmektedir. Böylece yaşlı kadınların büyük bir çoğunluğu yalnız yaşamaktadırlar (%76.7). Yine her 5 yaşlı kadından biri yoksuldur. Yaşlılık ve kadın üzerinden konu derinleşmektedir. Ancak yaşlılığa gelmeden önceki yaşam dönemlerinde hatta anne karnından itibaren kız çocuklarının sağlığına çocuklukta eğitimine yapacağımız yatırım onların beşeri sermeyesini geliştirmek, toplumda hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için en önemli adımdır. Toplumların en önemli gündemlerinden biri toplumsal cinsiyet konusunda eşitlik ve adalet sağlamaktır. Kadınların, toplumsal hizmet ve kaynaklardan adaletli bir şekilde yararlanması için fırsatlar sağlayarak güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum oluşturabilmek en önemli hedeflerden biridir. Yaşamın ilk dönemlerinden itibaren kadınların beşeri sermayesine yapılacak yatırımlar, verimli, üretken ve aktif bir yetişkinlik ile yaşlılığa hazırlık için temel oluşturmaktadır.” şeklinde konuşarak sözlerine başlamıştır. Söyleşiye Bilge Kadın olarak; Türk Eğitim Derneği Genel Müdürü Sevinç Atabay, LİMAK Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu(UNECE) Danışma Kurul Üyesi Ebru Özdemir, Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Genel Başkanı Gülgen Dural, Tüp Bebek ve Riskli Gebelik Uzmanı Prof. Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç katılmışlardır. Söyleşide konuklar, kendi kariyer kararları ve süreçlerini, yürütmüş oldukları sosyal sorumluluk projelerini, gönüllü çalışmalarını, kendi hayatlarındaki deneyimlerini anlatırken kadının toplumdaki değerini, kıymetini, yerini ve bilgeliğini de vurgulamışlardır. Bilge Kadınlar söyleşisi plaket ve teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona ermiştir.

Ressam Önay Köksaloğlu’nun “Yürekli Kadınlar” konulu resim sergisinin açılışı YAŞAM  Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, konuşmacılar ve konuklar tarafından gerçekleştirilmiştir. Programımıza katkı sağlayan Bilge Kadınlar; Sevinç Atabay, Ebru Özdemir, Gülgen Dural, Prof. Dr.Sevtap Hamdemir Kılıç’a, Yürekli Kadın Önay Köksaloğlu’na, müzik dinletisi için Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyanist Dr. Öğretim Üyesi Hepşen Okan’a a ve öğrencisi  Soprano Ekinsu Durgun’a, katılım sağlayan tüm değerli konuklarımıza teşekkür ediyoruz.