KUŞAKLARARASI DAYANIŞMA ZİYARETİ-2017

25 Mayıs 2017 Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (YAŞAM) düzenli olarak yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi olan “Kuşaklararası Dayanışma Ziyareti-2017” programı üniversitemiz öğrencileri ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü Seyran Bağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan sakinler ziyaret edilerek gerçekleştirilmiştir.

Kuşaklararası Dayanışma Ziyareti 2017 programı, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sibel Ayşıl Özkan, Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç, İl Müdür Yardımcısı Hacı Bayram Bingöl, Ankara İsrail Büyükelçisi’nin eşi Cherly Na’eh, TC.Tel Aviv Büyükelçisi’nin eşi Doç.Dr. Güldem Ökem, Ankara Üniversitesi Rektörü’nün eşi Nebahat İbiş ve çok sayıda davetli  katıldılar.

Kuşaklararası Dayanışma Ziyareti -2017 programı Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sibel Özkan Ayşıl, Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç ve YAŞAM Müdürü Prof.Dr. Emine Özmete’nin açılış konuşmaları ile başladı.

Prof.Dr. Sibel Ayşıl Özkan açılış konuşmasında; yaşamın anne karnında hayata tutunmayla başlayan; acısıyla, tatlısıyla, üzüntülerle, mutluluklarla geçen anılarla dolu koca bir serüven olduğunu, yaşam içinde statülerle kazanıldığını ve geçmişle geleceğimiz arasında bir köprü görevi görüldüğünü, yaş aldıkça olgunlaşıldığını ve zamanla daha az hata yapıldığını ve genç kuşaklara öncü olmaya başlanıldığını vurguladı. Prof.Dr. Özkan konuşmasına “elbette yaşlılık hayatın evresidir ve önemli bir dönüm noktası. Ama asla yaşamın sonu değil. Bilakis, daha önce yapamadıklarımızı yapmak, yeteneklerimizi keşfederek yeni hobiler kazanmak ve dolu dolu geçecek programlar oluşturmakla geçireceğimiz çok önemli bir zaman dilimi.

Bugün de bu bakış açısıyla Üniversitemiz YAŞAM birimimiz tarafından düzenlenen bir etkinlikle, kuşaklararası dayanışma projesiyle birlikteyiz. Gençlerimiz, büyüklerimizle buluşacak ve yaş almış büyüklerimizin sorunlarına da çare üretmek için adımlar atma yolunda önemli bir evre olacaktır. Bu sayede gençlerimiz olgunlaşmış kuşaktan pek çok değerli bilgiyi alabilecek ve bir paylaşım yaşanabilecektir.” şeklinde devam etti.

Bestami Erkoç, Kuşaklararası Dayanışma Ziyareti -2017 programında yapmış olduğu açılış konuşmasında temeldeki hedefin toplumumuzun hafızası olan büyüklerimizin rahat ve huzur içinde ev ortamında birlik ve beraberlik içinde sağlıklı sıhhatli olarak yaşamlarını devam ettirmek olduğuna vurgu yaptı. Erkoç konuşmasında Ankara genelinde 10 huzurevinde iki ek bina ile 1550 büyüğümüze hizmet verdiklerini, yaklaşık 500 büyüğümüzün de sıra beklediğini ve bununla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Prof.Dr. Emine Özmete açılış konuşmasında; YAŞAM’ın kurulduğu günden bu yana akademik çalışmaların yanısıra sosyal sorumluluk projelerine de önem vererek düzenli olarak kuşaklararası dayanışma ziyaretleri ile aktif ve sağlıklı yaşlanma buluşmalarını gerçekleştirdiklerini, gençlerin enerjisi ve potansiyeli ile büyüklerin deneyim ve bilgeliğinin bir arada değerlendirildiğinde verimli toplumların olacağını vurguladı.

Prof.Dr. Özmete; “kuşaklararasındaki dayanışma ve dengenin korunması toplumların geleceği açısından önemlidir. Birçok ülke bu noktada doğum oranlarının artması için nüfus politikalarını gözden geçirmeye başlamıştır. Örneğin Danimarka’da kendiniz aileniz için olmasa bile devletiniz için çocuk yapın kampanyası başlatılmıştır. Singapur doğum oranlarını artırmak, teşvik etmek için yılda 1.6 milyar dolar harcanmaktadır. İtalya’da ise doğurganlığın biyolojik bir yaşı olduğuna dikkat çeken kamuoyu çalışmaları yürütülmektedir.” şeklinde konuşmasına devam etti.

Kuşaklararası Dayanışma Ziyareti-2017 programında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve YAŞAM YK üyesi Prof. Dr. Birkan Sonel Tur “Sağlıklı Yaşlanma Fiziksel Aktivite ve Egzersiz” başlıklı konferansı sundu. Prof.Dr. Birkan Sonel Tur konuşmasında; herkesin uzun yaşamak istediğini ancak kimsenin yaşlanmak istemediğini, havanın değiştiğini önce ihtiyarlayan kemiklerin sezdiğini, her 10 senede bir akciğer kapasitesinin %8’ini, kasların %6’sını kaybettiğimizi, yaşlandıkça ilk değişikliğin ciltte, ikinci olarak da kas iskelet sisteminde oluştuğunu, esneklik ve eklem hareket açıklıklarının azaldığını vurguladı. Prof.Dr. Sonel Tur, Tüm yaş gruplarında yaşlılık hastalıklarından korunmak için, geceleri 7-9 saat arası uyumak, alkol, sigara kullanmamak, düzenli ve sağlıklı beslenmek, düzenli diş muayenesi, diş bakımı yapmak, düzenli olarak sağlık taraması yaptırmak ve düzenli egzersiz ve spor yapmak gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Sonel Tur konuşmasına “ Bir mahkum olan Pilates, hapishanede kendi planladığı egzersizlere başlar. Daha sonrasında bir grup kişiye de egzersiz yaptırır. 1918 influenza pandemisinde egzersiz yapan grup sağlıklı kalır. Tempolu yürüme, yüzme, bisiklet Haftada 3-5 kere 2 günle başlanabilir.30-45 dakika 10 ar dakikalık günde birkaç sefer yapılacak aktivite de benzer etki gösteriyor. Kişinin kendine göre rahatsızlık hissetmeyeceğim bir tempoyu ve süreyi tutturması öneriliyor.” Şeklinde devam etti.

Kuşaklararası Dayanışma Ziyareti -2017 programında Ankara Üniversitesi Dans Topluluğu Latin dansları içerikli gösteriyi sundular.  Ardından cüce temalı müzikal oyun üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencileri tarafından sergilendi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencisi Serhat Çınar gitar ile solo konser verdi.

Ankara Üniversitesi Bülteninden Haberimiz ↓